JEZIK U FOKUSU
Dragulji britanske kuhinje
   4. 9. 2024.   -   Jovana Bošković

Dragulji britanske kuhinje

Kada pomislimo na Veliku Britaniju ima nekoliko simbola koji nam prvi padaju na pamet kao sto su kraljevska porodica, tenis, parlament, Temza, ali složićete se da hrana nije često među tim izabranim, popularnim obeležjima. Međutim, nakon detaljnijeg istraživanja dragulja britanske kuhinje možda se odlučimo poneko jelo i da probamo.


1.Nemamo izbora no da započnemo listu najpoznatijih odlika britanske kuhinje sa popodnevnim čajem (Tea at 5 p.m.). Iako u biti čajanka, na meniju je i posluženje uz čaj u vidu biskvita, keksića, kroasana, skonsa uz džem od jagode, kremova ... Svako ko je imao prilike da isproba ovu ukusnu zakusku uz čaj nije ostao ravnodušan.


2. Pržena riba i pomfrit (Fish and chips) je jelo koje se smatra tradicionalno engleskim a nastalo je 1860-ih godina u Londonu. Različite vrste pržene ribe uz prženi krompir je omiljeno jelo britanaca što je istraživanje iz 2021. godine i pokazalo jer su te godine uživali u ukupno 167 miliona porcija ovog jela.


3.Engleski doručak (English breakfast) je jedan od najkaloričnijih opcija za jutarnji obrok koji sebi možete da priuštite. Sastoji se od sledećih sastojaka: pržena slanina, kobasica, jaja, paradajz, pečurke, krvavica, pečeni pasulj i tost hleb. Neki bi rekli doručak za šampione! Ovaj doručak je prisutan mahom i u svim turističkim destinacijama gde odmaraju govornici engleskog jezika.


4. Govedina Velington (Beef Vellington) se izdvaja po kvalitetu jela i sastoji se od fileta goveđeg mesa koji je premazan paštetom i dukselima, a nakon toga uvijen u lisnato testo i ispečen. Zastupljen je u restoranima po celom svetu. Veruje se da je dobio naziv prema vojvodi od Velingtona za kojeg se vezuje i naziv poznatih čizama velingtonkama (Vellington boots).


5.Školjke srčanke, poznate i kao kapice (Cockles) su najpopularnije školjke na ostrvu. Naći ćete ih u mnogim receptima, na ribljim pijacama i prodavnicama širom Londona.


6.Kobasica sa pire krompirom (Bangers and mash) je klasično jelo u vidu kobasice, krompir pirea, graška i umaka od crnog luka. Veoma lako za pripremu i omiljeno u celoj porodici. Ovo ekonomično jelo se često nalazi na trpezama na ostrvu. Takođe, može se naručiti u većini restorana.


7.Jaja na škotski način (Scotch egg) je kako i sam naziv ukazuje jelo poreklom iz Škotske a sastoji se od kuvanog jajeta umotanog u meso od kobasice zatim uvaljano u jaja pa prezle i prženo u dubokom ulju. Ovo je tradicionalna hrana za piknik.


8.Itonski nered (Eaton mess) je dezert šaljivog naziva a nastao je i služi se u prestižnoj privatnoj školi Iton za dečake koja se nalazi u istoimenom gradiću Iton blizu Vindzora a datira još od davne 1440. godine kada ju je osnovao kralj Henri VI. Veoma lagan, osvežavajuć letnji dezert koji se sastoji od puslica, jagoda i slatke pavlake a tradicionalno se služi poslednje srede u maju na pikniku i dodeli nagrada učenicima.


Sada nam zaista ne preostaje ništa drugo nego da ih sve isprobamo i sami odlučimo koje tradicionalno britansko jelo je nama najukusnije.


Autor:

Jovana Bošković

Nastavnik engleskog jezika na studijskim programima na Univerzitetu Singidunum