Španska kuhinja je izraz njene kulture, istorijskih uticaja, klimatskih uslova i lokalnih tradicija. Mediteranska ishrana (La dieta mediterránea) zasniva se na maslinovom ulju, svežem povrću i voću, mahunarkama i raznim vrstama ribe, morskih plodova i mesa. Lokalni proizvodi sa geografskim poreklom u zemlji su brojni, od narandži Valensije, sira Kastilje la Manče, vina Riohe ili iberijske pršute Ekstremadure.
Svaka od sedamnaest autonomnih regija Španije poseduje sopstveni gastronomski identitet, od tople Andaluzije na jugu do regiona “Zelene Španije” na severu zemlje:
Tapas su najpoznatija španska kulinarska tradicija. “Tapasi” su su mali tanjiri hrane koji se služe u barovima uz piće. Izražavaju španski duh druženja, deljenja i uživanja u hrani i piću. Mogu biti jednostavne porcije jela kao što su patatas bravas (hrskavi krompiri sa pikantnim paradajz sosom) do složenijih kreacija kao gambas al ajillo (škampi sa belim lukom) ili croquetas- kroketa punjenih pršutom i sirom.
Morski plodovi su veoma zastupljeni u španskoj kuhinji, posebno u primorskim regionima. Paella, poreklom iz Valensije, je svetski poznato jelo na bazi pirinča sa šafranom, morskih plodova, povrća, piletine ili mesa. Slično tome, Galisija je poznata po svom specijalitetu pulpo a la gallega, jelu od hobotnice začinjene paprikom, maslinovim uljem i morskom solju.
Sir i suhomesnati proizvodi (quesos y embutidos) takođe zauzimaju posebno mesto u španskoj gastronomiji. Sir od ovčijeg mleka queso manchego i chorizo, sušena kobasica, česti su sastojci za “otvaranje apetita”, koji se dopunjuju aromatičnim španskim vinima, Rioja ili Ribera del Duero ili Rueda. Takođe je popularna sangrija (la sangría), osvežavajuće vino sa voćem.
Kada su u pitanju slatki specijaliteti, Churros con chocolate su omiljena poslastica za doručak ili užinu. Pored toga, tipičan slatkiš u celoj Španiji za božićne praznike je turrón, poreklom iz arapske kulture, koji se priprema sa medom i bademima ali i sa čokoladom, kandiranim voćem i drugim sastojcima.
Španska gastronomija prikazuje najbolje španski duh i način života. Zdrava, raznovrsna i sveža hrana okuplja prijatelje i porodicu. Ona povezuje i nepoznate ljude kroz uživanje u ukusima, deljenju i lepoti jednostavnosti.
Autor: doc. dr Maja Veljković Michos
Profesorka španskog jezika na Univerzitetu Singidunum