Doček Nove godine (Cappodanno) u Italiji se proslavlja 31.12. na praznik San Silvestra, veselo, uz dobru hranu i druženje. Veče obično počinje svečanom večerom (Cenone di San Silvestro), a završava se sa zdravicom u ponoć uz šampanjac i panettone. Na trpezi, između ostalih delikatesa, tradicionalno se nalazi i jelo lenticchie con zampone, sočivo sa svinjskom kobasicom. Smatra se da konzumiranje sočiva donosi sreću i blagostanje u narednoj godini. Italijani Novu godinu dočekuju uz vatromet na trgovima, a gradovi poput Rima, Milana, Napulja i Firence postaju prava zimska čarolija.
Zašto Italijani nose crveni donji veš (mutande rosse) za Novu godinu? Ovaj popularni običaj povezuje se sa srećom i prosperitetom, jer crvena boja je simbol sreće i ljubavi. Tradicija potiče još od davnina kada se verovalo da crvena boja štiti od negativnih uticaja i donosi pozitivnu energiju.
Jedan od običaja koji se praktikuje širom Italije tokom noći uoči Nove godine jeste bacanje okrnjenog i starog posuđa kroz prozor, a simbolika se krije u tome da sve što je bilo loše u prethodnoj godini treba da se odbaci i da se krene u nove pobede.
Tokom praznika, Italijani najradije borave u svojim domovima, u intimnoj i toploj atmosferi, u krugu porodice i prijatelja. Omiljene aktivnosti su im tradicionalno igranje tombole i gledanje božićnih i novogodišnjih filmova koje popularno nazivaju cinepanettone.
Epifania je praznik koji Italijani slave 6. januara, dan kada su tri kralja donela darove Isusu. Simbolizuje ga La Befana, starica koja dolazi na metli i dobroj deci donosi slatkiše, a lošoj ponekad ugalj. Ovaj praznik ujedno označava i kraj božićnih i novogodišnjih praznika koji zvanično počinje 8. decembra kada se slavi Santa Lucia.
Felice Anno Nuovo 2025!