JEZIK U FOKUSU
Nova era britanske kuhinje: Internacionalni uticaji i nove prehrambene navike
   23. 10. 2024.   -   Tijana Gajić

Nova era britanske kuhinje: Internacionalni uticaji i nove prehrambene navike

Britanska kuhinja u poslednjih nekoliko decenija doživela je značajnu transformaciju pod uticajem različitih internacionalnih kuhinja. Tradicionalna britanska jela, poput pržene ribe i pomfrita, Velington govedine i kobasica sa pire krompirom, sve više se kombinuju sa ukusima iz celog sveta, stvarajući jedinstvene kulinarske fuzije. Začini, način pripreme obroka i sastojci iz praktično svih delova sveta nisu samo obogatili gastronomsku ponudu u Velikoj Britaniji, već su uticali na način na koji Britanci doživljavaju hranu.

Indijska kuhinja je, čini se, imala najveći uticaj na nacionalna jela i načine pripreme hrane, a posebno na začine koji se koriste u ishrani. Kari je postao toliko popularan da se danas smatra jednim od omiljenih jela Britanaca. Čuveni britanski dnevni list Gardijan je objavio da je u Velikoj Britaniji 1960.godine bilo 300 indijskih restorana, a 2017.godine čak 12000! Kari i piletina tika masala su postali neizostavan deo prehrambenih navika mnogih Britanaca. Piletina tika masala, koja se u poslednje vreme čak naziva britanskim nacionalnim jelom, savršen je primer kako je internacionalna kuhinja oblikovala lokalne ukuse.


Pored indijske kuhinje, italijanska kuhinja takođe je veoma popularna u Velikoj Britaniji. Pica i pasta su izuzetno populrna jela, a lanci italijanskih restorana koji pripremaju ove specijalitete se nalaze u gotovo svakom gradu. Popularnost mediteranske kuhinje, sa naglaskom na ishrani bogatoj maslinovim uljem, povrćem i ribom, značajno je porasla u poslednjih nekoliko godina. Nakon letnjeg odmora u mediteranskim zemljama, Britanci sve više bivaju inspirisani da samostalno pripreme neke od specijaliteta mediteranske kuhinje u kojima su uživali tokom letnjih meseci.

Kineska kuhinja je još jedna internacionalna kuhinja koja ima posebno mesto u britanskoj kulturi. Jela poput slatko-kisele piletine, pirinča i nudli su veoma popularna hrana za poneti, što pokazuje koliko su Britanci otvoreni prema različitim ukusima. U ponudi mnogobrojnih kineskih restorana u Londonu pripremaju se autentična kineska jela, poput Dim Suma, ali i ona donekle prilagođena britanskom ukusu.

Uticaji bliskoistočne kuhinje, poput libanske, takođe su veoma primetni. To se najviše ogleda u popularnosti kebaba, humusa i falafela. Ova jela su ušla u svakodnevnu ponudu brze hrane u Britaniji, a sve više Britanaca prihvata bliskoistočne ukuse kao deo svoje svakodnevice.



Jedna od ključnih promena u poslednjih nekoliko godina ogleda se u načinu na koji Britanci doživljavaju internacionalnu kuhinju. Nekada su se strana jela smatrala egzotičnim i neobičnim, a danas su uobičajena i lako dostupna. Britanci su postali mnogo otvoreniji prema novim ukusima i tehnikama pripreme obroka. Kulinarske emisije, blogovi i društvene mreže značajno su doprineli porastu interesovanja za internacionalne ukuse.

U jednom od brojnih istraživanja navika u ishrani, mnogi Britanci ističu raznovrsnost i dostupnost internacionalnih jela kao veliko bogatstvo koje omogućava fleksibilnost u ishrani i kreativnost prilikom pripreme obroka.


Autor:

Tijana Gajić, profesor na studijskom program Anglistika, na Univerzitetu Singidunum u Beogradu