Tradicionalna novogodišnja trpeza kod Rusa je veoma bogata. Jela koja su najčešće na trpezi u većini domova su specijaliteti poput Ruske salate, Haringe pod bundom, Sendvičima sa crvenim kavijarom i Pihtije.
Nova godina je svakako najomiljeniji praznik u Ruskoj Federaciji veoma dugo, a to potvrđuju brojna istraživanja. Još od Oktobarske revolucije 1917. godine, kada Božić prestaje da bude praznik koji se zvanično proslavlja, i razne Božićne tradicije i verovanja se prenose na Novu godinu. Koliko je Nova godina omiljen praznik se može videti i u uređenju gradova pred praznike gde je sve veoma svečano i šareno. Svuda se mogu videti figure Deda Mraza i Sneguročke (unuke Deda Mraza) obučenih u odeću sa ruskim motivima.
Ono što bi se moglo povezati sa nekadašnjom Božićnom tradicijom je da novogodišnja trpeza treba da bude bogata i raznovrsna, kao i verovanja da do Nove godine treba izmiriti dugovanja iz prethodne, da treba obući novu odeću i slično, jer se veruje da kako dočekaš Novu godinu takva će biti cela godina.
U ovom tekstu je reč o novogodišnjoj trpezi, koja nije strogo definisana, ali postoje jela koja se tradicionalno prave u većini porodica. Svakako su najčešći specijaliteti:
● Ruska salata (Салат Оливье)
● Haringa pod bundom (Селёдка под шубой)
● Sendviči sa crvenim kavijarom i maslacem (Бутерброды с красной икрой и сливочным маслом)
● Pihtije (Холодец /студень)
● Patka sa jabukama (Утка с яблоками).
Ruska salata (Салат Оливье)
Salata koja se raširila po celom svetu, postala je deo novogodišnje trpeze i u balkanskim zemljama. Originalni naziv koji se koristi u Rusiji je zapravo prezime kuvara belgijskog porekla koji je radio u Ermitažu. U Rusiji se često priprema veoma slična salata koja se naziva Prestonička salata (Столичный салат).
Haringa pod bundom (Селёдка под шубой)
Salata sa mariniranom haringom u rendanom kuvanom krompiru sa cveklom i majonezom. Dekorativnim izgledom upotpunjava sliku bogate trpeze i veoma je česta na kućnom meniju za Novu godinu širom Rusije.
Sendviči sa crvenim kavijarom i maslacem (Бутерброды с красной икрой и сливочным маслом)
To je zapravo malo parče hleba, obično četvrtina parčeta (podseća na francuske kanapee), na koji se stavlja smesa od sira (ili maslac) i sitno iseckane ribe i ukrašeno је komadićima krastavca ili nеkog drugog povrća.
Pihtije (Холоде́ц /сту́день)
Ovo jelo od mesa je dobro poznato i na našem prostoru. Kada su u pitanju pihtije, one se smatraju nacionalnim jelom u Rusiji, Belorusiji, Poljskoj, Nemačkoj i nekim balkanskim zemljama.
Patka sa jabukama (Утка с яблоками)
Patka pečena sa jabukama ili punjena jabukama ima dugu tradiciju u Rusiji, ali nije toliko zastupljena u svim delovima Rusije kao prethodno navedena jela. Pre Oktobarske revolucije za Božić se pripremala bogata mrsna trpeza posle četrdesetodnevnog posta. U to vreme živinsko meso koje su Rusi jeli je bilo pačetina i guščije meso, a ne piletina, tako da se pečenje guske za veliki praznik dugo čuva u ruskom narodu.
Autor: Miloš Pupavac, nastavnik ruskog jezika na studijskim programima nа Univerzitetu Singidunum